De Schijf van Vijf

0
67

De schijf van vijf is de visuele voorstelling van de richtlijnen voor een gezond eetpatroon die sinds 1953 in Nederland wordt gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding, gericht op het grote publiek. Het idee is dat uit elk van de vijf groepen van voedingsmiddelen iedere dag een keuze wordt gemaakt, en die keuzen in de maaltijden van die dag te verwerken. In 2016 werd een herziene schijf geïntroduceerd. Bij deze schijf wordt minder de nadruk op voedingsstoffen gelegd en zijn de productgroepen vervangen door specifieke producten.

Zo staan ‘vetten en oliën’ niet langer als geheel op de schijf, maar wordt expliciet gesproken van ‘zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten ‘Vaste vetten zijn hierdoor van de schijf van vijf verdwenen. Verder wordt er geadviseerd minder (al dan niet bewerkt) vlees te eten en vaker noten, eieren en vegetarische producten te eten. Verder voldoende zuivel, veel groenten en fruit en granen bij voorkeur in volkorenproducten.

De belangrijkste randadviezen zijn: kleine porties en niet te veel suiker, zout en verzadigd vet.

Bronnen:

  1. Voedingscentrum Youtube (Astrid van het Voedingscentrum vertelt.)
  2. Wikipedia

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER