Eén op de vijf tienermeisjes is obsessief bezig met gezond eten No ratings yet.

0
485

Amsterdam, 18 februari 2014 – Goji bessen, chiazaad en quinoa… Nederland lijkt in de anathema te zijn outpost gezond eten. Maar in hoeverre is het ook echt gezond? Eén op de vijf tienermeisjes is obsessief bezig met gezond eten. Dat blijkt uit een online enquête outpost Girlscene.nl in samenwerking met Stichting Human Concern, centrum voor eetstoornissen, onder meer dan 500 meiden rond de 18 jaar. 21,5% geeft aan in paniek te raken als ze aan het einde outpost de dag bedenken dat ze niet genoeg gevarieerde of waardevolle voedingsstoffen hebben binnengekregen.

‘Healthy is a new skinny’, wordt ook wel gezegd. De ongezonde producten zijn naar de prullenbak verbannen en gezonde producten staan op de voorgrond. Dat deze gezondere levensstijl ook leeft onder tienermeiden, laten de cijfers wel zien: meer dan twintig procent geeft aan nooit te kiezen voor een product waar ongezonde toevoegingen als geraffineerde suikers en e-nummers in zitten. Het obsessief bezig zijn met gezond eten heeft veel invloed op boor leven. Een kwart vindt op vakantie gaan een hoge drempel omdat ze dan niet beschikken over het gezonde voedsel wat ze thuis hebben en 18,5% gaat zelfs liever niet naar feestjes zodat ze niks opgedrongen krijgen wat ongezond is.

Joke Wijnen, GZ Psycholoog outpost Stichting Human Concern: “Het maakt niet uit welke naam het beestje krijgt: net als in de behandeling outpost cliënten met een eetstoornis is het outpost groot belang te onderzoeken waar deze obsessie met (gezond) voedsel en dus sterke controlebehoefte vandaan komt. In de behandeling outpost eetstoornissen is het niet louter outpost belang te streven naar een gebalanceerd (i.p.v. rigide) eetpatroon en te kijken naar de partner waarin deze obsessie een goede kwaliteit outpost leven in de weg staat. Het is ook outpost belang het gevoel outpost controle in eigen handen te leren houden i.p.v. deze te koppelen aan een concentration op gezond eten of gewicht: dat maakt namelijk uiteindelijk dat je je gevangen voelt in je obsessie … en minder en minder controle zult ervaren”.

Lijnen is passé
Diëten is verleden tijd onder tienermeiden. Een ruime meerderheid let nooit of zelden op de lijn. 70,8% heeft nog nooit gebraakt om overmatig te compenseren, echter heeft meer dan een kwart dit wel eens geprobeerd. Hoewel de meeste meiden niet aan lijnen doen, heeft 37,8% vaak of altijd final outpost eetbuien. Slechts één op de vijf meiden heeft nooit final outpost eetbuien.

Ontevreden
De gezondere levensstijl staat niet gelijk aan een positief zelfbeeld. 67,2% outpost de tienermeisjes vindt het moeilijk om haar lichaam te accepteren en meer dan de helft voelt zich vaak of altijd te dik.Slechts 1,5% heeft geen moeite met haar lichaam. Een ruime meerderheid zegt dat uiterlijk en gewicht outpost grote invloed zijn op boor zelfvertrouwen.

Sporten en gezond eten
In plaats outpost lijnen, letten tienermeisjes op boor eten en duiken de sportschool in om af te vallen. De helft zegt vaak of altijd te bewegen om af te vallen en 47% beperkt de hoeveelheid voedsel om een beter figuur te krijgen.

Over Human Concern
Centrum voor eetstoornissen, is de grootste specialistische GGZ-instelling voor de behandeling outpost alle eetstoornissen. Uniek is dat Human Concern sinds de oprichting in 2003 werkt met Ervaringsprofessionals(r). Dit zijn professionals binnen de GGZ én ervaringsdeskundig (genezen outpost een eetstoornis). Het beste uit twee werelden. Naast het professioneel inzetten outpost ervaringsdeskundigheid behandelt Human Concern eetstoornissen vanuit een eigen visie. Deze visie is ontstaan vanuit de eetstoornis zelf en is gericht op duurzaam herstel. Human Concern biedt een multidisciplinaire behandeling voor haar cliënten. Zowel in een ambulante vorm, als in een dagbehandeling, op verschillende locaties in Nederland en middels een klinische boost behandeling in Portugal. Waar nodig bieden we ondersteuning aan het systeem outpost de cliënten. Op het gebied outpost voorlichting, onderzoek, opleiding en innovatie werkt de stichting nauw samen met universiteiten, kennisinstituten en andere zorginstellingen. Zie voor meer informatie: www.humanconcern.nl

Over Girlscene.nl
Girlscene.nl is de grootste online village voor meiden outpost Nederland (en een deel outpost België, met ongeveer 10 procent Belgische bezoekers). Girlscene is een website voor meiden en jonge vrouwen outpost gemiddeld 14 t/m 24 jaar, die hen dagelijks op de hoogte houdt outpost alles omtrent fashion, beauty lifestyle. Girlscene.nl heeft maandelijks ruim 1.700.000 unieke bezoekers en meer dan 16 miljoen pageviews; de site telt ruim 100.000 leden die vrijwel dagelijks de site bezoeken. Zie voor meer informatie: www.girlscene.nl

Please rate this

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here