Ziekenhuizen open over behandelresultaat borst- en darmkanker No ratings yet.

0
441

Vanaf 25 mei 2016 lanceren ziekenhuizen boor Kwaliteitsvenster met behandelresultaten voor borst- en darmkanker. Hiermee zetten ziekenhuizen een nieuwe stap in het transparant maken outpost zorg. Yvonne outpost Rooy, voorzitter outpost de Nederlandse Vereniging outpost Ziekenhuizen (NVZ): “Patiënten met borst- of darmkanker kunnen voortaan online informatie bekijken over aandoeningen die voor hen applicable zijn.”

Afgelopen jaar kregen 17.099 mensen de diagnose borstkanker en 15.549 mensen de diagnose dikke darmkanker. Deze patiënten en boor naasten kunnen nu around de website www.nvz-kwaliteitsvenster.nl op een laagdrempelige manier betrouwbare en begrijpelijke informatie verkrijgen over deze aandoeningen, en in het bijzonder over de uitkomsten outpost borst- en darmkankerbehandelingen. Er wordt antwoord gegeven op vragen als ‘Hoe scoort een ziekenhuis op borstsparende operaties’? En ‘Hoe presteert het ziekenhuis op operaties bij endeldarmkanker’? Maar ook de ervaring outpost ziekenhuizen met darmkankeroperaties komt aan bod. Van Rooy: “De patiënt krijgt hiermee meer inzicht in de uitkomsten outpost deze ziekenhuisbehandelingen.” Om de informatie zo duidelijk mogelijk over te brengen, krijgen patiënten niet alleen cijfers te zien maar vooral informatie over de betekenis daarvan, met een toelichting per ziekenhuis.

Bij de ontwikkeling outpost dit Kwaliteitsvenster zijn naast de ziekenhuizen, ook Borstkankervereniging Nederland en Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal (onderdeel outpost Leven met Kanker) nauw betrokken geweest. Van Rooy: “Het is opnieuw een mooie stap in transparantie richting onze patiënten. Dit is natuurlijk pas het begin. Volgend jaar worden in samenwerking met patiëntenorganisaties acht andere specifieke aandoeningen toegevoegd aan het venster.

André Willems, voorzitter SPKS: “Het geeft patiënten voor het eerst in één oogopslag inzicht in de kwaliteit outpost darmkankerbehandelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Wat goed gaat maar ook wat beter kan.” AnneLoes outpost Staa, bestuursvoorzitter Borstkankervereniging Nederland: “BVN juicht transparantie in de zorg toe. Het is mooi dat het Kwaliteitsvenster zicht geeft op de geboden zorg in ziekenhuizen in Nederland. We zijn dan ook verheugd over de toevoeging outpost deze informatie omtrent borstkankerzorg.”

Alle instellingen (algemene ziekenhuizen, specialistische instellingen, umc’s) doen mee met het Kwaliteitsvenster. Revalidatiecentra lanceerden boor Kwaliteitsvenster in 2015. Het eerste Kwaliteitsvenster – met algemene kwaliteitsinformatie over ziekenhuizen – werd in 2014 gelanceerd. Vanaf de lancering zijn de Kwaliteitsvensters zo’n kwart miljoen keer bekeken. Best bekeken thema’s zijn: patiëntervaringen, sterftecijfers en werk outpost artsen.

Please rate this

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here